Albérlőt keres Pesten? Válasszon külföldi diákot!
2017. március 10. írta: MeNa

Albérlőt keres Pesten? Válasszon külföldi diákot!

Az elmúlt évek sikersztorija a VIII. kerületi Corvin negyed projekt, ahol ma már szinte csillagászatiak a lakásárak. Vannak azonban még rejtett kincsek e kerületben is a belvároshoz közel, ahol jól fizető külföldi diákoknak kiadható egy trendi új lakás. Még hozzá olyan, amely – befektetésben gondolkodva – ma még jó áron elcsíphető.

Tíz évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy az Üllői úttal párhuzamos, eléggé problémás hírű Práter utca egyszer igazi polgári környék lesz. Manapság 15 millió forint alatt még egy egyszobás használt lakást sem lehet ott kapni, egy régebbi, nem makulátlan házban sem. Ezt a csodával határos átalakulást pedig jobbára a kerület hathatós városfejlesztési munkája, illetve a közeli Corvin sétány indukálta. Ott pedig nemhogy 15 millióért, de 20 millióért sem nagyon akad egyszobás otthon.

Az áremelkedésnek ott is sok összetevője van nyilvánvalóan, de ezek közül az egyik leglényegesebb: a külföldi diákok által támasztott kereslet, főként a bérleti célú kereslet. A Corvin negyedtől hozzávetőleg 10 percre található Semmelweis Egyetem (SOTE), ahol nem több mint 3500 külföldi diák tanul! Számukra pedig az újonnan épített környezet, a fiatalos miliő és a frissen kialakított zöld felületek mindennél többet érnek.

És ami a legfontosabb: egy külföldről érkező diák, vagy akár a szülei szemében a Magdolna utca vagy éppen a VIII. kerület említése semmilyen negatív képpel nem kapcsolódik össze. Éppen ezért hiába idegenkednek sokan egy átalakuló környéktől, a külföldi diákok és barátaik, ismerőseik kereslete akkora pluszt jelent, hogy könnyen „elviszik a hátukon” a megújuló környékek új építésű társasházait.

simona1.jpg

Döbbenetes ugyanakkor, hogy a Corvin projektben, illetve annak vonzáskörzetében – mint említettük – „nem két fillér” egy elfogadható lakás megvásárlása. A hosszú távon is kellően értékálló új építésű lakások ára pedig ma már, ha nem is a belvárosi, de a legjobb kelet-, és dél-pesti árakkal vetekszik. Sőt az árak inkább a belvároshoz közeli, például a jobb hírű IX. kerületi, vagy dél-budai új lakások árával egyezik.

Mi több, a Corvin negyedben található különleges adottságú lakások ára, akár az előbb említettekét is érezhetően meghaladja. Miért? Mert gyakorlatilag „új belváros” alakult ki az adott területen, ráadásul a Józsefvárosi Önkormányzat és a beruházók a környező utcákat és az önkormányzati házak jó részét szintén felújította, egy komplex városfejlesztési program keretein belül.

simona3.jpg

Erről a vonatról, amit a Corvin projekt fémjelez, azonban már jobbára lemaradtunk. Hiszen a lakásárak magasak, így a növekedésnek feltehetően limitált ma már a tere. Van viszont a SOTE közelében más hasonló rehabilitációs terület: ez a Magdolna negyed. Jelenleg itt legalább egy tucatnyi építésű társasház nőtt ki a földből és ugyanennyi van most építés alatt! Többségében a már felépült új házak meg is teltek jól fizető külföldi bérlőkkel, akik közel belvárosi árszinten is hajlandóak kibérelni az új építésű lakásokat, hiszen az ilyen házakban fiatalos a lakóösszetétel.

Itt épül például a kifejezetten diák célcsoportnak kiadásra ideális, lakás-befektetőknek szánt Simona Ház.

Ha befektetőként tekintünk az új lakásvásárlásra, keresve sem találhatnánk jobb terepet egy ilyen megújuló lakóövezetnél. Nagy valószínűséggel ugyanis, néhány éven belül hasonló árnövekedés elé nézhet a Magdolna utca és környéke is, mint az elmúlt években a Corvin negyed.

Egy későbbi cikkünkben ki is számoljuk mennyivel jobb befektetés mondjuk a Magdolna negyedben most olcsóbban új lakást venni, s közel ugyanannyiért kiadni, mint egy hasonló projektben, de drágább környezetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr3512309495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása