Albérlet 400 ezerért? Jöhet!
2017. június 13. írta: MeNa

Albérlet 400 ezerért? Jöhet!

A kiadó budapesti lakások nagyjából 10%-a tartozik abba a csoportba, amelyet több mint 4000 forintos négyzetméteráron kínálnak. Ezek az otthonok átlagosan havi 400 000 forintért bérelhetők ki, ennek ellenére 1-3 hónap alatt megtalálják lakóikat – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb felméréséből.

A budapesti kiadó lakások piaca az általános lakáspiaci változásokat követve ez elmúlt években indult növekedésnek. Ennek köszönhetően ma már egy átlagos, nettó 200 000 forintos fizetésből szinte képtelenség lakást bérelni, úgy, hogy a bérleti díj kifizetése után még maradjon is valamennyi költőpénz a bérlő zsebében. Ennek ellenére a kínálat egytizede több mint 4000 forintos négyzetméteráron várja a bérlőjelölteket. Ezek a luxus kategóriásnak számító otthonok átlagosan havi 400 000 forintos áron bérlehetők ki.

szegedi_alberlet_40m_80e_jpg_2.jpg

A magas ár ellenére mégsem telik el túlságosan hosszú idő a bérlő betoppanásáig, hiszen az Otthontérkép.hu adataiból egyértelmű, hogy átlagosan 1-3 hónap alatt kiadhatóak ezek az ingatlanok.

A luxus árkategóriájú budapesti lakásokat általában 260-600 000 forintos havi díj ellenében lehet kibérelni, nem ritka azonban a 800 000 forintos ár sem. A jellemző méret 80-130 négyzetméter, de persze vannak 200-300 nm-es vagy ennél is nagyobb hajlékok is.

„A luxus kategóriában nagyjából beálltak a bérleti díjak. Becslésünk szerint a nagy tetőteraszos vagy penthouse lakások díjai 2016 közepéig bőven az átlagot meghaladva emelkedtek, de a drágulás az elmúlt egy évben már csak kb.5-10 százalékos volt, s a következő egy-két évben is hasonló mértékre számítunk. A kereslet továbbra is élkénk maradhat, ez pedig stabilizálhatja az árakat, csökkenés nem valószínű.” – fejtette ki Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A szakértő utalt rá: a kiadásra szánt luxus lakások egy része az új lakóparki kínálatban is megjelenik, de ezek értékesítési ideje kissé hosszabb, mint egy évvel ezelőtt, a kisebb és közepes árú lakások sokkal gyorsabban találnak gazdára egy-egy projekten belül. Várható, hogy az új építésű beruházásokban kibérelhető luxus otthonok száma el fog törpülni a tágabb belvárosban felújítással vagy átalakításokkal kialakított szuper kényelmes és kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtó lakások számától, utóbbi egyre nagyobb üzlet a befektetőknek.

A felsőkategóriás kiadó lakások legnagyobb arányban (45%) a belvárosban, az V. és a VI kerületben fordulnak elő, áruk pedig bőven meghaladja az 5000 forintos négyzetméterárat. Ez követi a II. és az I. kerület, melyek szintén kedvelt célpontjai a tehetősebb közönségnek. Érdekes, hogy a luxusárú otthonok csupán pár százalékos arányban vannak jelen a IX. kerületben, mégis ott az ár alulról erősen megközelíti a már említett 5000 forintos szintet. Ennek oka feltehetően a nagy erőkkel épülő és a jómódú közönséget célzó új építésű projektekben keresendő.

A magas négyzetméterárú ingatlanok elszaporodása egyrészt - mint az előbbi példánál is - az új projektek megjelenésével magyarázható, másrészt pedig az általános lakásár emelkedéssel, illetve a rövidtávú lakáskiadás elterjedésével. Ezek a statisztikák még inkább alátámasztják azt a sokat hangoztatott tételmondatot, miszerint továbbra is megéri lakásba fektetni, pláne ha az jó kvalitásokkal bír és a tulajdonos adott esetben hajlandó is áldozni arra, hogy a kialakítását és berendezését a luxus irányába terelje.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr1612590243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása