A klíma beszerelése a tulaj dolga vagy sem?
2017. június 15. írta: Otthon

A klíma beszerelése a tulaj dolga vagy sem?

A rekkenő hőségben nem egy albérletben van szükség klímára, de ha nem volt a lakásban, amikor kivettük, akkor kinek a dolga beszereltetni?

Május vége óta folyamatosan kúszik egyre feljebb a hőmérő higanyszála, június közepére elérkeztünk oda, hogy este 10-kor is árasztják magukból a hőt a belvárosi házak és meleg a betonjárda. Ezzel együtt rengeteg lakásban szenvednek a hőségtől, és a klíma gondolata igazi felüdülés. De mi van akkor, ha az albérletben nincs klíma, viszont az ott lakóknak életmentő lenne a következő 3 hónapban? Kinek a dolga kifizetni, beszereltetni? 

wall-1801952_1280.jpg

A kérdés jó és fontos, és egyetlen egy válasz van rá: a tulajdonossal egyeztetve lehet megoldani a problémát. Ha a bérleti szerződésben nem esik szó arról, hogy a lakásban történő átalakítások kinek a feladatai, kit terhel felelősség, ha élhetetlenné válik a lakás, akkor csak és kizárólag együttműködve lehet a klíma kérdését elrendezni.

Amennyiben van szó erről, és ott áll benne, hogy ha élhetetlenné válik a lakás, akkor kié a felelősség, akkor természetesen a szerződés szerint kell eljárni. A hőségben nem lehet aludni, nem lehet rendesen élni, így kevés olyan lakástulajdonos van, aki nem értené meg a problémát.

A beszereltetés és a megvásárlás költségét egyik tulajnak sincs joga átruházni a bérlőre, ez pontosan olyan, mintha a gáztűzhelyet vagy a hűtőt kellene kicserélni, mert komoly gondok vannak azokkal. A tulajdonos, ha jófej, akkor az egészet a bérlőre hagyja, és a havi lakbérből levonja.

Ha kevésbé jófej, és a szerződés nem tér ki ilyesmire, vagy esetleg nincs is szerződés, akkor fizethetik felesben is a klíma beszereltetését  - még ez is egy békés megoldás. A legjobb természetesen az lenne, ha már alapból lenne a lakásokban klíma, akinek ez fontos, gondoljon előre, és célzottan csak ilyen kiadó lakásokat keressen, ha albérletet keres.

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr412590251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rémbódess 2017.06.15. 07:33:18

Viszont ne csodálkozzon a bérlő, hogy a klíma beszerelése után megugrik a lakbér mondjuk 1-2 ezer forinttal havonta, mondván nőtt a lakás komfortfokozata, és mivel jobb benne az élet, ezt meg is kell fizetni...

HanG99 2017.06.15. 08:37:59

Hülyeség.
Ha valaki klíma nélküli lakást bérel, akkor klíma nélküli lakást bérel.
Ilyen erővel veszek egy kocsit ABS nélkül, majd közlöm, az ABS életmentő lehet, az eladó azonnal fizesse ki az utólagos beszerelés költségeit.

metal · http://electric.blog.hu 2017.06.15. 09:39:03

Elég kicsi esélyét látom annak, hogy a bérlő bejelenti, hogy meleg van, ezért fogom, és saját költségen beszerelem neki a klímát (persze a bérleti díjat hagyom a régim). Basszus, amikor megnézte, megegyeztünk, pontosan tudta, hogy nincs klíma!

metal · http://electric.blog.hu 2017.06.15. 09:39:36

@metal: Ja és az is elég régről ismert tény, hogy nyáron meleg, télen meg hideg van!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.06.15. 13:52:37

Most, hogy itt a nyár, rájöttem, hogy jó lenne a lakáshoz egy erkély, ahová ki lehetne ülni borozni. Szerintetek rá tudom venni a tulajt, hogy építsen egyet? Esetleg beszánthatná a szemben levő házat, ahonnan a nyugdíjasok folyton kukkolnak, és lehetne a helyén zöld park. Meg a villamost is áttehetnék a szomszéd utcába. Akkor közel lenne, mégsem lenne zajos. Hüje Tarlós!

2017.06.15. 16:22:06

Az van, hogy kicsi az albérlet, szerintetek lehet arra kötelezni a tulajdonost, hogy vegye meg a szomszéd lakást és nyissa össze a kettőt?

Fontos, hogy semmiképp nem akarok többet fizetni ezután sem!

Elek Heck 2017.06.15. 16:49:09

Ahogy öregszem és egyre nehezebben megyek fel a negyedikre, kedves cikkiró, akkor most kérhetem, hogy a tulaj csináltasson liftet?

infrablue 2017.06.15. 21:21:34

Nem, a meleg nem elviselhetetlen. Nem azt mondom, hogy aki teheti, ne hűsöljön, de azért a történelem súlyos évszázadai teltek el úgy, hogy nem volt klíma és túlélték. Úgy látom a kommentek teljesen egyértelműen fogalmaznak: ha nincs klíma, de az úgy nem jó, akkor tessék szíves lenni klímás bérletet választani és persze az összes kényelmi vonzatát fizetni, úgy mint bérleti díj és megnövekedett rezsi.

looking4 2017.06.16. 09:05:38

Ekkora ökörséget amit leírt a blogíró....??? Azt hiszem én is elkezdek blogolni mert ezt a szintet félrészegen is űberelem!

savanyu_bableves 2017.06.16. 13:02:26

Pont benne vagyok a témában: jeleztem a föbérlönek, hogy a lakasba nagyon jo lenne egy klima. ö rabolintott, persze nem ingyen. Ö kifizeti a komplett árat, én pedig annyival fizetek többet évente, mint amennyi a beszerelés (plusz készülék) árának 10 %-a. Tehát ha 2000 Euro volt kompletten, akkor évente 200 euroval több a bérleti dij. Ezt ha elosztom 12-vel, az kb 5000 FT havonta, mondanom sem kell, hogy belementem.

VoluntartistA 2017.06.16. 14:12:20

Azért kattintottam ide, mert nem akartam elhinni, hogy ilyen hülye kérdést fel lehet tenni. (Pedig de :) Facepalm
Eleve a "klíma beszerelése" a legritkább esetben lehetne "a tulaj dolga", hiszen a készüléket csak klímaszerelésre képesített vállalkozás akkreditált szakembere szerelheti be. :-)
Szóval ha már a kérdést is úgy kell nekünk kitalálni, akkor mit várjunk a blog tartalmától?

VoluntartistA 2017.06.16. 14:17:02

"Amennyiben van szó erről, és ott áll benne, hogy ha élhetetlenné válik a lakás, akkor kié a felelősség..."
Amennyiben van a szerződésben ilyesmi, akkor az nem arra vonatkozik, hogy a bérlőnek melege van, hanem arra, ha akármiért leomlik egy fal, megszűnik az áram- vagy vízszolgáltatás, stb.
Nem folytatom, megyek nyugtatóért.

ekat 2017.06.16. 14:58:43

A többi hozzászólóval értek egyet, aki klímátlan lakást bérelt, az klímátlan lakást bérelt, amúgy meg a meleg nem kibírhatatlan állapot, csak szar.

Ettől függetlenül mikor nekem melegem volt egy bérlakásban, beszereltettem egy klímát legalább a hálóba, és kész. A tulaj persze tudott róla, és örült neki, de eszem ágában sem volt tőle bármit kérni vagy akár csak kérdezni is.

2017.06.16. 21:38:45

Maradjunk annyiban hogy a klíma az opcionális felszerelés. Pontosan ugyanolyan opcionális mint a szauna vagy a jacuzzi. Én úgy gondolom, az albérlet nagyjából arról szól, hogy legyen tető a fejed felett, és alapvető életszükségletek (lakni, inni, fürödni, pihenni, stb) kielégítésére legyen alkalmas. Ha luxus kell, akkor irány a bank, és vásárolhatsz magadnak budai villát komornyikkal, és menő extrákkal.

Az ezredfordulóig a többségnek lila fingja nem volt mi a klíma, és mégsem pusztult ki az emberiség. Mameg húsz fok felett már mindenki zárkózik be a klímás kocsijába, oszt siet haza a klímás lakásába. Szánalmas puhapöcs népség...

2bk 2017.06.16. 21:59:01

Nem tudom , hogy bírt ki az emberiség klíma , szúnyogirtás meg minden fittyfasz nélkül ennyi időt .. felénk 60 éve villany sem volt , de valahogy
megoldották .... ( se vezetékes víz , se internet , se tv ..főleg 100 csatornás kábel , de még a budi is az udvar végében volt .. igen mínusz húsz fokban se jött közelebb .... :-) , se telefon , se számítógép ...hogy hülye blogokat írjanak rajta ....

nikkel odeon 2017.06.16. 22:55:50

Amilyen hülye a cikkíró, olyan zseniálisak a kommentek :). Én is csak azért olvastam el, mert nem hittem el, hogy valaki lehet annyira hülye, hogy ilyen kérdés reálisan felmerüljön benne. Hja, miután a tulaj beüzemelte a klímát neked ingyen, a végén még le is pippant. Egy külön posztban az is lehetne a kérdés, hogy a lakásra felvitt csajok taxiját melyik félnek kellene fizetnie... Szerintem a poszter mondja fel a szar albérletét, aztán meg menjen Szibériába, ott nem lesznek gondjai a meleggel.

De komolyan, ha klimatizáltatni szeretném az albérletemet, mert csak, akkor már nem egy klímát akarok, mert akkor minden szobába, de még a budiba is rakatok (nehogy már pont szarás közben izzadjak meg pluszba, az alapból is fárasztó tud lenni). A költségeket alsó hangon 1:1-ben kell(ene) megosztani a bérlő és a tulaj között, ami lehetne például úgy, hogy az összköltség (a rohadt drága munkadíjjal együtt) felét kapásból kipengeti a bérlő (végül is neki csinálják), és még a bérleti díj is nőne valamennyit. Vaaagy... aláír fix időre (alsó hangon egy év) a bérlő, és legalább arra az időszakra jelentősen megnő a bérleti díj összege - mondjuk annyival, hogy az összköltség legalább felét visszafizesse. Vagy alternatív megoldásként ő fizet mindent, és majd ha elmegy, akkor el is visz mindent, és a bontás utáni javításokat ő állja.
süti beállítások módosítása