Ha nem fizetek, a tulaj zálogba veheti az összes holmimat?
2017. július 27. írta: Otthon

Ha nem fizetek, a tulaj zálogba veheti az összes holmimat?

Ha valaki az albérletet nem úgy fizeti, ahogy kellene, és a lakás tulajdonos vagy a bérbeadó már több hónapja nem tudja behajtani a lakbért, ráadásul az is kiderül, hogy a bérlők a számlákat sem fizetik, akkor a tulajdonos meddig mehet el?

Megtörténhet, hogy a bérlő egyik nap azon találja magát, hogy a lakás, ahol egy ideje él, nem tud bemenni a lakásba, ahol a holmijai, elektronikai eszközei, személyes tárgyai vannak. A tulajdonos zárat cserélt, és kvázi zálogba tette a bérlő összes holmiját, mindaddig, amíg az nem hajlandó fizetni.

Viszonylag gyakori, hogy a tulajdonosok a zárcserével oldják meg az anyagiak behajtását, és pénzt kérnek azért, hogy a holmikat visszakapják a bérlők. A kérdés az, van-e ehhez bárkinek is joga, hiszen aki életvitelszerűen, sajátjaként lakik egy albérletben, az érettségi okmányától kezdve a diplomán át a személyes tárgyakig mindent ott tárol. Birtokbavételnek vagy jogos törvényes lépésnek számít, ha a tulajdonos ennyire kemény eszközzel lép fel a saját pénzéért?

Akad az ingatlanpiacon havi 40. 000 Ft-ért is kiadó lakás, ha a külvárosi létezés nem okoz gondot:

Kattintson a képre!

0_63.jpg

A lakás birtokvédelme a bérlőt illeti ugyan, úgyis, ha nem fizet és hivatalosan a tulajdonos nem jelentette be, hogy bérlője van. Azonban a bérbeadónak (aki általában a tulajdonos) zálogjoga van az ingóságain de csak a tartozás mértékééig. Tehát ha valaki 200 000 Ft-tal tartozik, akkor csak ekkora összegben van joga zálogosítani valamilyen tárgyat, tárgyakat. Aki tartozik a tulajdonosnak (bérbeadónak), és nem tud fizetni, ne lepődjön meg azon, ha egyik napról a másikra elviszik a laptopot, a tévét és más elektronikia eszközt. Ezek a legértékesebbek, és könnyen lehet azokat értékesíteni.

A törvényes zálogjogról szóló törvény szerint "a bérbeadó mindaddig, amíg zálogjoga fennáll, megakadályozhatja a zálogjoggal terhelt vagyontárgyak elszállítását." Ha a bérlő akadékoskodik, akkor a bérbeadónak jogában áll, és kötelessége nyolc napon belül bíróságon érvényesíteni a zálogjogát. Ha a bérbeadó ezt a bejelentést elmulasztja, akkor zálogjoga megszűnik a törvény szerint. Ha a bérlőnek sikerül kimenekíteni a lakásból a zálogosítandó eszközöket, akkor a bérbeadó követelheti a bérlőtől, hogy a saját költségén visszaszállítsa, a zálogjog ezzel a lépéssel feléled.

Elképzelhető, hogy van olyan élethelyzet, amikor a bérlő nem tud fizetni, de hogy ne jusson el odáig, hogy a holmijait, személyes tárgyait és értékeit a bérbeadó zálogosítsa, érdemes leülni, és megbeszélni a tartozás kifizetésének mértékét - természetesen ahhoz szabva, ami mindkét félnek érdeke. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr8012621593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énisfélek 2017.07.28. 16:00:24

Azt a törvényi mondatot, hogy "megakadályozhatja a zálogjoggal terhelt vagyontárgyak elszállítását." tessék mondani hogyan lehet úgy értelmezni, hogy "elvihet a lakásból valamit"?
Ez (is) egy röhejes törvény, mert eszerint a bérbeadó nem tehet semmit azon kívül, hogy közli a bérlővel, hogy pl a TV-jét addig nem viheti ki a bérleményből, amíg ki nem fizette az adósságát. Amin a bérlő jót fog röhögni.

Beer Monster 2017.07.28. 19:01:49

@énisfélek: A megakadályozás az típustól függő cselekményt tesz lehetővé. Nyilván pont egy TV esetén ezt csak elvitellel lehet érvényesíteni.

Sics68 2017.07.29. 18:16:20

Születik egy visszadátumozott szerződés, hogy az adott elektronikai eszközt a bérlő csak kölcsönözte valahonnan.

Ne adj isten tényleg lehet egy okostelefonon-tablet-laptop egy le nem járt lízingszerződés tárgya (a cucc ugye akkor fog átmenni a lízingelő tulajdonába ha minden havi részletett kifizetett ) ... ekkor mehet is egyből a feljelentés a bérbeadó ellen: hogy olyasmit tulajdonított el jogellenesen (lopás) ami nem is a bérlő tulajdona. )

Vagy: van a bérlő és a barátnője. A szerződésben a bérbeadó neve szerepel.. Ha a lefoglalt laptopról kiderül hogy a barátnő tulajdona, akkor is gáz lesz.

Beer Monster 2017.07.31. 13:32:29

@Sics68: Ilyen trükkökkel szoktak emberek próbálkozni. Ezért kell bérletnél elkérni a 3 hó kauciót, és akkor az ilyen alakok már amikor meghallják, iszkolnak oda, ahol olcsóbban kijönnek.

IamTwo 2017.08.08. 00:55:28

Szerintem ez a poszt nagyon vérzik...
"ne lepődjön meg azon, ha egyik napról a másikra elviszik a laptopot" - ez lopás, sőt betörés. A bérbeadó az ingatlan használatát átengedte, oda a bérlő tudta, engedélye nélkül nem mehet be.

A kulcsszó a "megakadályozhatja", nem elviheti.
Ilyenkor szokás plusz egy zárat feltenni, vagy hirtelen ilyenkor kerül elő a második zár kulcsa, amiről eddig senki nem tudta, hogy hol van...

De egyetértek Beet Monsterrel, a Sics68 féle trükközők ellen az az egyetlen megoldás, ha alaposan megnézzük, kivel szerződünk.

"A lakás birtokvédelme a bérlőt illeti ugyan" - tegyük hozzá, csak addig, amíg érvényes szerződése van. Ezért nem kötünk 6-12 hónapnál hosszabb szerződést, pláne nem határozatlan idejűt.
süti beállítások módosítása