Debreceni diáklakás: a tuti befektetés
2017. június 27. írta: TothGeza78

Debreceni diáklakás: a tuti befektetés

Több tízezer felsőoktatási diák kezd új tanévet Debrecenben, miközben csupán pár száz kiadó lakás várja őket. Érdemes lehet most egy olcsóbb kislakást venni, majd ősztől kiadni. Megnéztük a legolcsóbb kínálatot.

Budapest után Pécs, majd Debrecen következik az ott tanuló felsőoktatási diákok számát tekintve. Csakhogy van egy bökkenő: amíg Pesten sok ezer apró, kiadó lakás közül lehet válogatni, addig Pécsett vagy Debrecenben drámaibb a helyzet: kevés az olcsóbb kategóriás kiadó lakás, pedig rengeteg az albérletet kereső diák – kiváltképp a nyár vége, ősz eleje felé.

Debrecenben jelenleg alig akad kiadó lakás, pedig már a nyakunkon az új tanév, miközben eladó kisebb otthonokból bőven van azért választék. Nézzük, mennyiért találunk már elfogadható állapotú, nagyobb, időigényes felújítás nélkül, azonnal kiadható debreceni diáklakásokat – olyanokat, amelyek lehetőleg a legnagyobb egyetemhez kellően közel is esnek, hiszen az ár mellett ez lesz a legfőbb érv a kiadás során.

A bátrabbak próbálkozhatnak házak, házrészek vételével, melyek már 3 millió forint körül nagy választékban rendelkezésre állnak. Ezek azonban általában messzebb esnek a várostól és igen kevéssé valószínű, hogy egy gondozást igénylő, városszéli kis házba, vagy egy többlakásos udvarba tömegével jelentkeznek majd az albérlő jelöltek. Hiába olcsó tehát egy ilyen, vagy hasonló ingatlan, ezek kiadásával alaposan meggyűlhet a bajunk még akkor is, ha van helyismeretünk a keleti országrész legnagyobb városában.

Ez az Apafa városrészben található takaros ház például kedves és olcsó, csak 2,9 millió forint, viszont öt kilométerre van az orvosi kartól, ami tömegközlekedéssel egy óra is lehet! Diákoknak tehát felejtős...

debrecen_apafa.png

Sokkal jobb a helyzet ennél a belvárosi, Jókai utcai lakásnál, ahonnan a Nagyerdő, azaz a Debreceni Egyetem Klinikai Központja csak fél órányira van, miközben az ember a nyüzsgő, fiatalokkal teli belvárosban lakhat, igaz az ár 7,49 millió. A hirdetés is hívogató: „A Belváros szívében a Jókai utcában eladó egy utcafronti 36 nm-es 1 szobás, étkező konyhás házrész. A fürdőszoba új, zuhanykabinos és a fűtés is fel van újítva, új turbós kazánnal. A nappali tágas, déli tájolású. Az ingatlan jól megközelíthető, iskolák, üzletek, tömegközlekedési lehetőségek mind-mind a közelben megtalálhatóak.”

debrecen_jokai.png

A lakás azonban jobban kiadható még egy belvárosi házrésznél is. Ez sincs közelebb a DOTE-hez, (csak a Böszörményi úti Campushoz), de kiadás során mégis könnyebb dolgunk lehet. És az ár sem sokkal magasabb, igaz a felújítás itt szükséges. Az egy szobás lakás ára 7,8 millió forint.

debrecen_panel_kiadas.png

Egy igazi diáklakás lehet viszont ez, ami a DE Műszaki Karától mindössze 300(!) méterre van, igaz nem túl nagy, és egy festés is ráfér, viszont most augusztusban feltehetően azonnal kiadható lesz, nem hiába kerül 8,5 millió forintba. A havi bruttó bevétel 60 ezer forint körül lehet, ami nem kimagasló, de pesti viszonylatban már ritka, 12 év alatti megtérüléssel kecsegtet – nyilván annak aki a közelben lakik és nem kell egy másik városból rendszeresen oda járnia, ellenőrizni a bérlőit.

debrecen_kozel_egyetemhez.png

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr2612615843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2017.06.27. 07:58:13

"viszont öt kilométerre van az orvosi kartól, ami tömegközlekedéssel egy óra is lehet"

Biciklivel meg negyedóra...

hopp11 2017.06.27. 21:12:11

Baromságok ezek a cikkek. A múltkori pécsi is. Eleve felesleges 30-40 ezer diákkal számolni. Ugyanis ebben benne vannak a levelezős, stb. diákok is, akik nem laknak helyben. Ez már eleve lefelezi a létszámot. A helyi és környékbeli lakosokat szintén kivehetjük, hisz otthon laknak. Ez újabb kb 20-25%-ot levesz. Marad az eredeti létszám negyede, de ebből is lejön kb a fele, akik kapnak kollégiumot. Szóval max 6-10 ezer főről lehet szó, akik albérletet keresnek. Nekik meg a meglévő lakások pont elegek. Ráadásul a diákok csak az iskolai időszakban vesznek ki albérletet, tehát 10 hónappal lehet számolni. Tehát a 8, 5 milliós lakás kb 15 év alatt hozza be az árát.
Azt se felejtdük el, hogy a diákok minél közelebb akarnak lakni a sulihoz. Minél távolabbi a lakás, annál kevesebbért lehet kiadni. Igazából biztos kiadási lehetőség Debrecenben az egyetem körüli városrész, Egyetem sgt, Poroszlay út, stb. Itt tényleg tutira ki tudjuk adni a lakásunkat, ha szépen felújítjuk, jó pénzért még külföldi orvostanhallgatóknak is. (100 ezer ft) Egyéb helyeken azzal etetni a jónépet, hogy kiváló befektetési lehetőség a diákok miatti kiadási lehetőségek okán, ez az emberek félrevezetése.
Ha valaki jó befektetési lehetőséget, akar, "pénzgyárat", akkor Miskolcon, az Avas 1-es ütemet javaslom. Kiváló közlekedési kapcsolatok, 2 busznegállónyira az egyetem, másik irányba 2 buszmegálló a városi kórház és rendelőintezet, 5 buxzmegálló a belváros. Miskokcon van 4 ezer fiák, akik nappalidok, nem helyiek és nincs kollégiumi helyük se, tehát albérletre van szükségük. Ismerek olyat, aki a Középszer utcai 37 nm-es lakását 80 ezerért adja ki egyetemistának. De mibdenképp elmondható, hogy 60-80 ezer kötüli öddzegért kiadhatjuk. Ráadádul a vátos gazdasága dzárnyal, rengeteg új munkahely jön létre, sokan jönnek dolgozni máshonnan, nekik is kuadhatjuk kó eséllyel a megfekelő közlekedés kapcsolazokkalmrendelkező lakást.
Az Avason kb 10 éve a "fészekrakók" betelepítésével minimálisra zuhantak az árak. Mostanra viszont az említettek kitakarítása után fokozatos emelkdésnek indultak az árak. 3 éve 3-3,5 millió volt egy panel az Avas 1 és 2-tes ütemben, 2 éve 4-4,5 millió, 1 éve 5-5,5 millió, idén 6-6,5 millió. 2017-ben az árak gyorsuló emelkedésbe kezdtek, szerintem év végére a mostani átlag 6-6,5 7-7,5-re fog nőni.
Aki viszont időben lép, most még teljesen normális lakást vehet 6-6,5 millióért, amit aztán kiadhat 60-80 ezerért.
Tegyük hozzá, hogy az 1-gyes ütemben is gyakoriak már a 7-9 milliós hirdetések, van 10 millió fölötti is, a 2-tes ütem valamivel alacsonyabb, de szorosan követi sz 1-gyest. A 3-as ütem jóval drágább (azt nem érintette igazán a fészekrakós ügy), viszont az messzebb van mindentől, épp ezért befektetési céllal ott nem vennék.
Szóval, ha most valaki 6 millióért vesz az 1-gyes ütemben egy lakást, akár 8 éven belül megtérülhet a befektetés. Plusz joggal bízhat az ingatlan értékének fokozatos emelkedésében is.)

TLR4 2017.06.27. 21:49:36

Apafara csak a vonat jar...es nem tul gyakran...oda debrecenikent se koltoznek ki...a hazreszekkel vigyazni kell...masreszt sok olcsó lakas van a Műszaki Kar mellett, de a környék...

wankel · http://wankel.blog.hu 2017.06.28. 06:36:34

@hopp11: ez a komment tartalmasabb volt, mint a poszt, amire írtad ( :