Jobban megéri a szobakiadás mint az egész lakás kiadása
2017. szeptember 06. írta: Otthon

Jobban megéri a szobakiadás mint az egész lakás kiadása

Egy lakás havonta 100 000 alatt szinte alig akad az ingatlanpiacon, a szobák kiadása sokkal kifizetődőbb: főleg a tulajdonosok számára.

Londonban már régóta annyira magasak a lakásbérleti díjak, hogy inkább szobát bérelnek az oda költözők. Pláne azok tudják ezt csak igazán, akik valaha úgy döntöttek, hogy lehúznak pár hónap melót a britek fővárosában, és a fizetésükből igyekeznek kifizetni a lakbért.

A hazai ingatlanpiaci trendeket nézve Budapest is elérheti a londoni szobabérlések trendjét, ugyanis olcsóbb kivenni egy szobát, mint egy egész lakást. Tulajdonosi szempontból nézve pedig jobban jár a lakástulajdonos is azzal, ha szobánként felmarkol havonta 40-50 000 Ft-ot fejenként.

A belvárosban átlagosan nézve 120-150 ezer forintért lehet bérelni havonta egy körülbelül 30-40 négyzetméteres egyszobás lakást. A kisméretű lakások a legdrágábbak, minél több a szoba, annál jobban megéri a teljes lakásbérlés, már ha van pénzünk a rezsire.

Tulajdonosi szempontból nézve az ingatlanok akkor jövedelmeznek jól, ha állandó, folyamatos bevétel van, ha a rezsit bőven kitermeli a lakás, és lehetőleg nem tesznek kárt a lakók a lakásban. A diákok jellemzően szobákat bérelnek a belső kerületekben, bár az egyre magasabb árak miatt külső kerületekbe kényszerülnek, ahol már nemcsak a jó és kényelmes szobát nézik, hanem a minél gyorsabb tömegközlekedést. 

A lakástulajdonosok szempontjából nézve tervezhető és biztos bevétel a szobakiadás, a belvárosban egy igen jó állapotú lakás szobái magasabb áron is elkelhetnek. Ha azzal számolunk, hogy egy szobában akár két diák is eléldegélhet, és a lakásban van 2-3 szoba, akkor az 4x, 6x 40 000 Ft-ot is jelenthet havonta a tulajdonosnak. Pont emiatt megéri akár félszobát is kialakítani és leválasztani a lakásban, hiszen ez is pénzt termelhet havonta. Ráadásul egy későbbi esetleges lakáseladásnál a négyzetméterárat is valamennyivel megdobja. 

Ez a 60 négyzetméteres Múzeum körúti lakás például tipikusan olyan lakás, amit lakáskiadás céljából újítottak fel. A tulajdonos 1 évre kötne bérleti szerződést, diákoknak is kínálja, íme, kattintson a képre!

2_19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr3612777830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

looking4 2017.09.07. 09:38:20

Egyoldalú a cikk megközelítése! Igen, ha csak a bevételeket nézzük többre jön ki a szobáztatás mint a komplet lakáskiadás, DE
- a több lakó jobban és hamarabb lelakja a lakást
- problémásabbak a szobabérlők (mert csóróbbak)
- nagyobb a fluktuáció és az üresjárat is több
- több munka van vele (kiválasztás, papírozás, pénzbeszedés)

A legfontosabb ellenérv az első pont amivel persze csak jópár év múlva szembesül a kiadó...

Rózsa Rácz 2018.01.24. 08:32:18

Soha nem adtam ki szobat!,most kenytelen vagyok!
Diakkent enis alberlö voltam !
KET LANYDIAKOT SZERETNEK KET SZOBAVAL +a közös ( marmint egymassal, nem velünk)elöter, fürdöszoba , wc, terasz , net, kocsibeallas , kert?
MIT TEGYEK ,HOGY EZ LETREJÖJJÖN!?
TERMESZETESEN ADOZASSAL!
süti beállítások módosítása