Ilyen a magyar Oxford
2017. június 28. írta: TothGeza78

Ilyen a magyar Oxford

ELADÓ/KIADÓ

Sokan sejtik, de szerintem kevesen tudják biztosra: Budapest után Pécs az ország legnagyobb egyetemi központja. Nem kevesebb, mint 34 ezer diák tanul csak a fő egyetemén. Ekkora diákseregletre szerencsére már ráépült egy mini lakáskiadási iparág is, így választék akad. Legalábbis még most – kérdés, hogy augusztus közepén lesz-e még kiadó diáklakás. A fő egyetem (a Pécsi Tudományegyetem azaz PTE) közelében aligha...

Egy kis történelem: a pécsi püspökséget 1009-ben Szent István király alapította, ami kevéssé ismert tény, minthogy az országunk legeslegelső egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban.
Tehát – ha valaki a bevezetőt elmulasztotta volna – ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval, amit korábban Janus Pannonius püspökről neveztek el, aki egyébként a középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette (Ő volt a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.)

No de nézzük, ha valaki ebbe a 146 ezres nagyvárosba megy tanulni, de nincs kollégiumi szobája vagy ismerőse, rokona ott, akkor mit tehet. A szerencsés felső réteg persze lakást vesz, de az átlagember csak bérel.

Viszont e téren sokkal-sokkal jobbak a lehetőségek, mint akár Nyugat-Magyarországon, ahol a rengeteg munkalehetőség miatt alig-alig akad albérlet. Itt aztán van kínálat, 30 és 45 ezer forint közt rengeteg szobát lehet találni.

Itt van egy a kínálat aljáról, a Zsolnay negyed közeléből (ennek nagy előnye, hogy pár perc a PTE Művészeti Kara és Zeneművészeti Kara):

felsobalokany_utca.png

és a középső kategóriából (ez is csak szoba, viszont 45 ezerért)

pecs_egyetem_kozeli.png

Az élelmesebbek és bátrabbak maguk vesznek ki kétszobás lakást és al-albérletbe adják az egyik szobát a legszimpatikusabb barátnőnek, havernak. Így akár 20 ezer plusz egy fél rezsiből is megúszható az ott tartózkodás. Hogyan? Úgy, hogy akár 50 ezerért lehet 2 szobás, tágasabb kérót is lőni Pécsett. Például ilyet:

ket_szobas_pecs.png

De kicsit drágábban még jobb is akad, mondjuk ez. Bár itt a berendezés erősen „retró” és nem olyan tágas a lakás. Viszont éppen a központban van, igen közel a PTE több karjához és főleg a sörözőkhöz és pizzázókhoz, ami hatalmas nagy előny, ha lakótársat keresünk!

rakoczi_ut_pecs.png

Befektetőként is érdemes Pécsett lakáskiadási céllal vásárolni, hiszen a PTE-nek rengeteg Kara van és más főiskola, egyetem is olvadt bele a PTE-be az elmúlt években. De e témára egy másik bejegyzésben még visszatérünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr8812621931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.