Ez a reális ár a mai albérleteknél
2017. szeptember 26. írta: Otthon

Ez a reális ár a mai albérleteknél

A felvételi ponthatárok kihirdetésével az albérletárak ismét drágultak, és ugye minél nagyobb a kereslet, annál biztosabb, hogy emelkednek az árak. Akik most fejezték be az egyetemet, és belevetnék magukat a nagybetűs életbe, igen borsos albérletárakkal kell szembesülniük. Vajon mi az, ami reális árnak számít manapság, és nem egy elszállt, irreális ár, amit az Airbnb-s piac diktál?

Nehéz megmondani, hogy éppen mi a reális ár az albérletpiacon, de nem lehetetlen. Több tényezőtől is függ a reális ár, hogy éppen mekkora a kereslet, de befolyásolja az is, hogy hol van az adott lakás. Például a belvárosi, egyszobás téglaépítésű lakásoknál Budapesten más a havi bérleti díj mint egy kisvárosi egyetemvárosban az egyetem melletti lakótelepen.

Augusztus végére a bérleti díjak minden évben mérséklődnek, és pár ezer forinttal olcsóbban állnak, mint a felvételi ponthatárok kihirdetését követő 1-2 hétben. Ősztől a bérleti díj átlagára egy belvárosi másfél szobás lakásra körülbelül havi 130-140 000 Ft összegben reális, természetesen ez kerületenként eltérő lehet - ez az ár a IX. kerületre, VI., VII., VIII. és IX. kerületre értendő, az V. kerület az egész vároban a legdrágább, akár a 200 000 Ft-ot is meghaladhatja. 

Például ez a lakás a Bazilika mellett havonta 250 000 Ft-ba kerül, pedig csak 40 négyzetméteres és 1+1 szobás, de ez bizony teljesen reálisnak számít ma.

Kattintson a képre!

1_30.jpg

A budai kerületekben a 180-190 000 Ft és afeletti árak jelenleg a legreálisabbak, ennél olcsóbban csak és kizárólag a külső kerületekben vagy az agglomerációban találni kiadó lakásokat. Az FHB adatai szerint körülbelül 55 000 diák tanul Budapesten, akik közül sokan albérletben, szoba bérléssel oldják meg a lakhatást.

A kérdés csak az, hogy vajon hogyan tudnak megélni, hiszen egy kétszobás, havi 150 000 Ft-os bérleti díjú lakás és annak rezsije még szobánként is igen borsos ár. A lakbéren túl pedig egyéb költségek is vannak, mint a bérlet, a kaja, a jegyzetek, könyvek és a többi. 

Ami biztosan drágának számít, és nem éri meg, ha a 25-30 négyzetméteres lakásokban gondolkodunk a belvárosban, ugyanis némelyik szépen felújított, egyszobás pici lakásért akár 150 000 Ft-ot is elkérnek havonta. Ennyiért már egy kétszobás Paulay Ede utcai, 70 négyzetméteres lakást is ki lehet bérelni, igaz, valószínűleg az enteriőr kevésbé mutatós, viszont jócskán olcsóbb és élhetőbb méretű. 

A magas árak ellenére ki lehet fogni olyan albérleteket, amik rezsistül havonta körülbelül 100 000 Ft-ból kijönnek. Keresgélni kell, de lehet találni, persze nem éppen a legnagyobb, legjobban berendezett lakásra kell számítani. Az alábbi, VI. kerületi 35 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta 85 000 Ft, bár csak 1 szobás, viszont kisállat vihető és szépen fel van újítva.

Kattintson a képre!

0_92.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr8012779646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikkel odeon 2017.09.27. 19:37:43

Azt amúgy komolyan elhiszi a cikk szerzője, hogy ez a realitás? 250k egy 40 négyzetméteres kis szarért, miközben ennyi havi bevétele sok 4 fős családnak ÖSSZESEN nincs??? De akkor már legyen inkább félmillió, és akkor drágább, mint külföldön egy ház bérlése... 250-300 ezerért már Angliában és Írországban is lehet ettől JÓVAL nagyobb lakásokat bérelni. Oké, azok nem lesznek ennyire szépek, meg ennyire exkluzív helyen, viszont ott a az átlagbér mégiscsak legalább három-négyszerese a magyarénak...

Nem kérdezem meg, hogy sokat fizettek-e ezért a baromságért. Az amúgy egy fokkal nagyobb poén lenne, ha a poszter a saját lakását hirdetné ilyen bőszen ebben a baromira sokat mondó bejegyzésben...

2017.09.28. 00:01:20

ez mekkora hazugság, hogy ez a reális ár... persze, csillagom, neked így nagyobb a hasznod

alapból akkor lett elkúrva az egész, amikor az ingatlanosok rászabadultak az albérletpiacra és fölverték az árakat
süti beállítások módosítása