Van jó pár buktató a lakáskiadásnál
2017. december 16. írta: TothGeza78

Van jó pár buktató a lakáskiadásnál

eladó/kiadó

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy befektetési célból vásárolt lakásunk és ezt szeretnénk kiadni a lakásbérleti piacon, akkor nem vagyunk könnyű helyzetben, több szempontból sem. Persze, sokat lehet érte kérni (az albérlők nagy bánatára), de azért van jó pár szempont és buktató, amit meg kell fontolnunk.

Nagyon lényeges szempont, hogy a lakás Budapest mely kerületében és persze az sem mindegy, hogy a kerületen belül hol helyezkedik el. Azután a rezsiköltségek szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható, hogy tégla lakásról vagy panelről van-e szó. Mondanom sem kell, hogy panelnél – hozzávetőleg – dupla annyi rezsivel. Igaz a korszerűsítéseknek köszönhetően itt is sokat lehet már spórolni, de egyre gyakoribb, hogy számolgatja a várható rezsit az albérlő is, mielőtt kiveszi otthonunkat.

67349105_xxl.jpg

Persze a kérdések sora folytatódik: mint „befektető” érdemes-e ráköltenem a lakásra, ha szeretném kiadni, vagy legyen csak „éppen lakható” állapotban, mert úgyis lelakja a bérlőnk? Talán ez a leglényegesebb kérdés, ám ne feledjük lelakott, retró lakásba nem a jól fizető, „elit” bérlőt fogjuk kifogni...

Az alábbiakban kis lakások bérleti díját fogjuk körbejárni és meglátjuk, hogy elég nagy a különbség egy „lelakott” és egy szépen felújított lakás bérleti díja között. Érdemes azon elgondolkodnunk, hogy nagyon megfontolt felújítási költségekkel igazán szépet varázsolhatunk nem túl „patent” lakásunkból. A ráfordított plusz költség pedig egy éven belül megtérül, elnézve a mostani bérleti díjakat.

Arról nem is beszélve, hogy – mint jeleztem – egész más érdeklődők fognak jelentkezni lepukkant lakásunk fotói láttán, illetve egy igényesen felújított és megfotózott lakás láttán.

Az ingatlanos weboldalak tele vannak kiadó lakás hirdetésekkel. Aki albérletet keres, annak nehéz a kínálatból válogatni. A „képem csak illusztráció” és gyanúsan olcsó albérletekkel szemben legyünk szkeptikusak: mennyire valódiak a szövegben leírt állítások, illetve megadott paraméterek.

Nézzünk néhány példát a fent felsorolt különbözőségek tekintetében.

Az alábbi lakást (1 szobás, 29 nm-es) Zuglóban hirdetik meglehetősen „jó áron”, 65.000 forintért havonta. A hirdetés szövege sem mutat meg sok részletet a lakásról, de a fotó végképp nem. Egy darab fotót találunk és a hirdetésben le is írják, hogy ez is csak illusztráció. Nem képzelem el a valóságban milyen lehet ez a kedvező áru albérlet...

kiado_lakas_bosnyak.png

Egy szép állapotban lévő kis lakás bérleti díja már mindjárt magasabb. Ezt az Újpest-Központnál található 37 nm-es részben felújított lakást 100.000 forintért hirdetik havonta. A lakás ablakai egy négy sávos főútra néznek, igaz tágas 1 szobás lakásról van szó. A konyha és a fürdőszoba felújított állapotban van.

kiado_lakas_ujpest.png

A zuglói, sőt, már-már a budai árakkal vetekszik ez a Budapest, IX. kerületében, a József Attila lakótelepen található teljesen felújított másfél szobás, 38 nm-es lakás, amelyet 120.000 Ft-ért hirdetnek. Igaz, ha már ilyen szépen átalakult, akkor szebb fotókat is megérdemelt volna ez a jó környéken lévő lakás.

 

jozsef_attila_lakotelep_bp.png

Az alábbi lakásról csak egy fotót közöltek, de gondolom azért, mert nem felújított kategóriáról van szó. A XVIII. kerületben, 65 nm-es panel lakás 50.000 forintért kiadó. Gyanúsan olcsó, még akkor is, ha nem éppen frekventált kerületről is van szó.

havannatelep_csontvary.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr1213502479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2017.12.16. 11:55:07

az utolsó azért annyira olcsó, mert ott nem az egész lakás kiadó, hanem csak egy szoba. Gondolom, amelyik a képen. van.

kiscsilla 2017.12.16. 16:59:38

Ez a cikk egy fos. Kár volt a kattintásért.

ZON 2017.12.16. 19:44:55

@kiscsilla: valóban. Összeszedett, tényekre alapozott elemzés. :)

Takarító Kommandó 2017.12.26. 00:23:10

A tisztaság is rendkívül fontos a kiadandó lakásban! Ha poros, érdemes kitakarít(t)atni!
süti beállítások módosítása