Miért fontos az albérlő neme a főbérlőnek?
2017. augusztus 28. írta: Otthon

Miért fontos az albérlő neme a főbérlőnek?

A kiadó lakások, szobák hirdetéseiben máig feltüntetik a tulajdonosok, milyen nemű és milyen családi állapotú személynek hajlandóak kiadni az ingatlanjaikat. Fontos ez? Ha igen, miért?

"Keresek olyan egyedülálló dolgozó férfit, vagy egy (gyermek nélküli) párt akik szívesen feladják a bajai albérletüket a dunai környezetért, "1 személy részére, egyetemista fiú vagy egyedül álló dolgozó férfi részére ajánlom", "Kérem, férfiak ne keressenek bennünket" - ilyen hirdetésekbe bárki beleszaladhat körülbelül három percen belül, ahogy elkezd kiadó lakásokat, kiadó szobákat nézegetni a neten. A főbérlők vagy lakástulajdonosok természetesen maguk tudják, kit engednek be szívesen az életükbe, valahol, még ha nem is túl etikus a nemek szerinti kikötés, érthető emberi döntések állnak ezek mögött a hirdetések mögött.

man-couple-people-woman.jpg

A nemi kikötés főleg a szoba kiadásoknál van jelen, azoknál a hirdetéseknél, ahol a tulajdonos együtt él majd a bérlőjével. Előfordulhat, hogy egy egyedülálló nő, aki magára maradt a családi házában és kiadná az egyik szobáját, sokkal jobban megbízik egy egyedülálló diáklányban vagy gyerekét egyedül nevelő nőben, mint egy 100 kilós férfiban - lehet, hogy rossz tapasztalata volt, rossz bérlőt fogott ki vagy a házastársa volt vele agresszív, nem lehet tudni.

Az is lehetséges, hogy semmi ilyesmi oka nincs, egyszerűen kényelmesebben, lazábban érezné magát otthon, ha női nemű bérlője lenne. A bérlők oldaláról nézve, valószínűleg egy egyedülálló nő szívesebben költözik be egy egyedülálló nőhöz, mint egy 100 kilós egyedülálló férfihez.

Nem feltétlenül ellenszenv vagy tapasztalat áll a fent írt hirdetések mögött, hanem egyszerűen csak előrelátó gondolkodás: egy nő valószínűleg tisztább, többet fog takarítani, mint egy férfi, bár ugye erre se lehet ma már mérget venni. Az is lehetséges, hogy valóban nemi sztereotípiákat és némi szexista hozzáállást látni ezekben a hirdetésekben, de még mielőtt megköveznénk ezért bárkit is, sajnos a magyar társadalom nagy része még mindig jókat röhög a szexista vicceken.

A jog nem szabályozza, hogy lehet-e nemek szerint válogatni a bérlők közt, ahogy azt sem, hogy lehet-e személyes rokonszenv alapján válogatni a bérlők közt. Merthogy bárki is ad fel bármilyen hirdetést, garantált, hogy lesznek rá jelentkezők bőven: indul az egyetemi időszak és várhatóan újabb fiatal felnőttek igyekeznek majd új életet kezdeni az iskola végeztével és a családról való leválás után.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr5812684919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tip 2017.08.28. 09:17:33

"A jog nem szabályozza, hogy lehet-e nemek szerint válogatni a bérlők közt" - de, szabályozza, mégpedig tiltja.

Lásd: 2003. évi CXXV. törvény
az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

A fenti jogszabály szerint a nem védett tulajdonság, ami alapján nem lehet egy csoportot kedvezőtlenebb elbánásban részesíteni.

Az egyenlő bánásmód követelményét köteles megtartani az is, aki előre meg nem határozott személyek számára szerződés kötésére ajánlatot tesz vagy ajánlattételre felhív.

Egy lakást kimondottan "csak nőknek" vagy "csak férfiaknak" bérlésre felkínálni ezért jogsértő.

cirrmurr 2017.08.28. 11:39:31

Már bocs de a magántulajdont tisztelni kellene ! Olyan bérkőnek adja ki a lakását a főbérlő amilyennek akarja...

cirrmurr 2017.08.28. 12:15:50

Tökmindegy. ha szobát adok ki mindig a nagyobb mellü rövidebb szoknyás csaj nyer....

tip 2017.08.28. 12:16:08

@cirrmurr: annak adja ki, akinek akarja. De ha a nyilvános ajánlatban nem szerint diszkriminál, az jogellenes.

Drednaught 2017.08.28. 12:22:15

"A főbérlők vagy lakástulajdonosok természetesen maguk tudják, kit engednek be szívesen az életükbe, valahol, még ha nem is túl etikus a nemek szerinti kikötés, érthető emberi döntések állnak ezek mögött a hirdetések mögött."

Ez kurva érdekes.
És amikor te munkatársat keresel a cégedbe, nem teheted meg ugyanezt?
Az "érthető emberi döntés" kizárólag akkor érthető és emberi, ha azzal férfiakat lehet szopatni, ugye?
Mert hirtelen olyan cuki kis ténytagadóvá vedlik mindneki, ha arról van szó, hogy a férfiak többet dolgoznak, jobban koncentrálnak, több túlórát vállalnak, bevállalósabbak a rossz körülményeket illetően,stb.
De bezzeg a lakáskiadás területén nyugodtan lehetünk előítéletesek, az úgy jó.

cirrmurr 2017.08.28. 12:35:57

@tip: Hidd el ha beleirja a hirdetésbe KORREKTEBB , mintha szivatja a keresőket. Pl ha beleirja az elképzelését az albérkőről vagy lakótársról. nem futnak a keresők fölösleges köröket.

tip 2017.08.28. 12:44:42

@cirrmurr: a kérdés az volt, hogy jogsértő-e. A válasz pedig az, hogy igen.

cirrmurr 2017.08.28. 12:47:19

@tip: Igy van. Igazad van . Leirni törvényellenes... megcsinálni nem annyira :-)

cirrmurr 2017.08.28. 13:04:38

Amennyiben az együtt lakás megvalósul joga van diszkriminálni ha különálló ingatlan nem.

M1nd3gy 2017.08.28. 20:44:19

Le lehet szállni a 100 kilós pasikról. Láttam 40kg-os drogos tolvaj kurvát amelyik nagyon reprezentatív kinézetű volt, mindent ellopott amit lehetett és a detoxban két 100kg-os pasi nem bírta lefogni mert éppen be volt lőve..
A hülye sztereotíiákat is tessék elfelejteni. :)

usb2.0 2017.08.28. 22:43:24

És mi az a főbérlő ?
Megint rászánt valaki 3 percet hogy írjon valamit.
De arra már nem hogy mi legyen a címe.

úgyiselfelejtem 2017.08.29. 08:32:08

A főbérlő a tulajtól bérli az (teljes?) ingatlant, az albérlő pedig tőle bérel. Tehát a bérlő bérlője.
Eléggé helytelenül van használva a köznyelvben.

Jenő ciki sztorijai · http://jenociki.blog.hu/ 2017.08.29. 10:26:08

A nők többet takarítanak? Hát arra ne vegyetek mérget!

mancur 2017.09.26. 20:44:51

@úgyiselfelejtem: nem egészen... a főbérlő a régi "tanácsi"- lakás rendszerben volt. Az ilyen tanácsi - lakásbérleti szerződésben a bérlő megnevezése főbérlő, a bérbeadó az önkormányzat. Ha egyik szobáját bérbe kívánta adni, akkor engedély kellett a "tanácstól". (önkormányzat) (persze senki nem kért engedélyt*). A főbérlő által bérbe adott lakrészt bérli az albérlő. Mind a mai napig nem használják helyesen ezt a kifejezést, köznyelvben albérlet maradt.

*azért nem kértek engedélyt, mert csak szobát lehetett kiadni, egész lakást nem, valójában az egész lakást kiadták, de ha ez kiderült, pl kedves szomszédok által, akkor elvehették a lakást. És ez hamar kiderült, ha valaki nem volt jóban a házfelügyelővel. Akkor olyan idők voltak, hogy a tanácsi bérleményben a főbérlőnek benne kellett lakni, életvitel-szerűleg.

mancur 2017.09.26. 20:57:30

Fentiek a régi szoc. rendszerre vonatkoznak, jelenleg magántulajdonú lakáskiadás esetében a megnevezés bérlő és bérbeadó.
Továbbkiadásra a bérbeadó nem ad engedélyt, ezért az albérlő kifejezés teljesen értelmetlen.
süti beállítások módosítása