Három döntés kell, mielőtt nekifogsz az albérlet keresésnek
2017. március 22. írta: csorbazs

Három döntés kell, mielőtt nekifogsz az albérlet keresésnek

Rábukkanni a tökéletes kiadó lakásra igencsak kihívásokkal teli feladat, hiszen számos tényezőnek klappolnia kell ahhoz, hogy beletrafáljunk és villámgyorsan megszerezzük az igazit. Most a keresgélőnek szeretnénk néhány tippet adni és bemutatni azt a 3 tényezőt, ami nélkül neki se fogj a keresgélésnek! Még akkor is érdemes elolvasni, ha azt hisszük, a könyökünkön jönnek ki a fő szempontok.

A bbc nemrég megjelent cikkében egy egészen egyedülálló lakhatási formát mutat be, a co-livinget. E különleges lakásbérlet lényege, hogy egy olyan lakóközösségben élnek együtt a bérlők, ahol mindenkinek megvan a saját kis szobája, a közösségi tereket azonban közösen használják. Ez annyiban tér egy el klasszikus bérléstől, hogy az ingatlan területén különféle extrák is elérhetőek, így például, jógaszoba, moziterem vagy éppen ingyen sör. Ennek azonban ára van, hiszen a bérlők akár sokszor magasabb árat is fizethetnek, mintha egy "sima" albérletben költöznének.

A kezdeményezés célja egyébként, hogy lakóteret biztosítson azok számára, kik nem szeretnének egyedül élni, esetleg most költöztek a városba, nem ismernek senki és magányosnak éreznék magukat. Sajnos ennek a trendnek még híre hamva sincs itthon, így a 20-30-as lakáskeresőknek csak a jól bevált módszerek maradnak. A megfelelő kiadó lakás megtalálásához azonban adunk néhány tippet, amiket mindenképp gondolj végig mielőtt nekifogsz a keresésnek!

Döntsd el hol

A lokáció az egyik legfontosabb kérdés, habár kevésbé "végleges" mint lakásvásárlás esetén. Ha ugyanis az élet úgy hozzá, hogy a város másik végén kell dolgoznod, akkor egyszerűen felmondod a bérleti szerződést és szeded a cókmókodat. Éppen ezért bérelt lakásnál a jelen helyzet és az elkövetkező 6-8 hónap lebegjen a szemed előtt.

xviii_kerulet_kiado_lakas_nogal.jpg

Szuper kiadó lakás a XVIII. kerületben 

 

Döntsd el mekkorát

A méretkérdés nulladik lépése, hogy kitaláld kivel szeretnél együtt lakni. Ha most is pároddal, házastársaddal, gyermekeiddel élsz együtt, akkor eléggé adja magát a válasz, ha azonban egyedül élsz, akkor a te kezedben a döntés.   

Amennyiben egy magadnak akarsz lakást bérelni, akkor akár garzonokban is gondolkodhatsz és teljes mértékig a saját ízlésednek megfelelőt választhatsz. Ha baráttal, ismerőssel költöznél össze, akkor bizony az ő elvárásait is figyelembe kell venni, jóllehet a bérleti díjat is felezni fogjátok majd.

vi_kerulet_kiado_lakas_jokai.jpg

1+1 szobás kiadó lakás a VI. kerületben 

 

Döntsd el mennyit tudsz rá szánni

A lakásárak emelkedése a kiadó otthonok esetén is megfigyelhető, a bérekhez képest ugyanis elképesztően magas bérleti díjakkal találkozhatunk. Így hát jól meg kell gondolni, hogy mekkora az az összeg, amit havonta be tudsz vállalni. Kalkulálj a téli hónapokkal is, amikor a fűtés miatt számíthatsz magasabb rezsire, illetve ha légkondi, akkor azt is vedd számításba. 

viii_kerulet_kiado_lakas.jpg

Átlagáron kiadó lakás a VIII. kerületben

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr4412319823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2017.03.23. 08:00:18

"A bbc nemrég megjelent cikkében egy egészen egyedülálló lakhatási formát mutat be, a co-livinget."

Ööööö....ebből itthon HÁROM ÉVE TÉVÉMŰSOR készül, annyira egyedülálló!:DD

szamaritánus 2017.03.23. 08:29:58

Oriasi tippek, kurva nagy cikk, dehat porgetni kell az otthonterkepet, akar ilyen fos semmik altal is

kommentes nikk 2017.03.23. 10:06:33

Általában az áron kívül nem sok minden számít, hiszen az ár magában foglalja a lokációt, állapotot is. Így az egyetlen kérdés, hogy mennyid van albira.
süti beállítások módosítása