Egyetlen bérből nem lehet "átlagosan" megélni Magyarországon
2017. május 21. írta: csorbazs

Egyetlen bérből nem lehet "átlagosan" megélni Magyarországon

A KSH statisztikái szerint a fővárosban a nettó átlagkereset 226 ezer forint, átlagosan pedig 2900 forintos négyzetméteráron lehet bérelni egy lakást. Ez azt jelenti, hogy egy olyan háztartásban, melyben 1 kereső ember él, nagy kihívás a lakásbérlés!

Vegyünk például egy embert, aki egyedül szeretne lakást bérelni, egy olyan otthont, amit akár hosszabb távra is kibérelhet, legalább 40 négyzetméter és a kényelem kedvéért két szoba is van benne. Az átlagárral kalkulálva, ez nagyjából 120-140 ezer forint, amihez még hozzájön nagyjából 30-40 ezer forintos egyéb költség, mint például a rezsi és a közös költség (akkor, ha a tulajdonos a bérlőre terheli). Összességében tehát, még a legjobb esetben is a lakhatási költség alsó hangon is 150 ezer forint.

Tegyük fel, hogy emberünk tisztes polgári foglalkozást űz, melynek "jutalmaként" minden hónap végén 226 ezer forinttal gyarapodik. Vagyis gyarapodna, ha nem kellene ennek tetemes részét kifizetnie a lakbérre, hiszen a lakhatási költségek a fizetésének több mint felét teszik ki, így nagyjából 76 ezer forintból gazdálkodhat, amiből, ha elvonunk olyan alap és fix költségeket mint a telefonszámla és a bkv bérlet akkor bizony mindössze 56 ezer forintja marad az illetőnek arra, hogy egyen, takarékoskodjon, megszereltesse a dolgokat, amik aktuálisan meghibásodnak, ne adj'isten még szórakozzon is, ha ahhoz van kedve. 

Értelemszerűen a legnagyobb összegű kiadás a lakbér. Nehéz az átlagnál alacsonyabb árú lakást találni a fővárosban, de nem teljesen lehetetlen. Érdemes a nézelődést jó előre elkezdeni és ha felbukkan egy kihagyhatatlan ajánlat, akkor nem sokat hezitálni, különben valaki elhappolja. Mai bejegyzésünkben 70 ezer forint körüli lakásokat mutatunk be nektek!

30 négyzetméter a Keleti mellett 

mosonyi_utca_kiado_lakas.jpg

 

7. kerületi garzonocska

rozsa_utca_lakas_kiado.jpg 

Kresz Géza utcai kislakás

kresz_geza_utca_kiado_lakas.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr3812503965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agarik 2017.05.23. 06:32:26

Felejtsd el a két szobát, és számolj minimálbért. Hiba húzza fel ugyanis az átlagbért Orbán&Co többmilliós fizetése, itt se keres a paraszt többet mint 85K/hó.
Abból oldd meg a kibaszott albérletet köcsög!
süti beállítások módosítása