Albérlet: Kötelező lelakni a felmondási időt?
2017. szeptember 08. írta: Otthon

Albérlet: Kötelező lelakni a felmondási időt?

A bérleti szerződésben elképzelhető, hogy nem 30, hanem annál több napban határozták meg a felmondási időt, a kérdés az, vajon kötelező azt lelakni? Ehhez azt kell tudni, hogy mikor és hogyan mondható fel a szerződés.

A bérleti szerződést nemcsak az határozza meg, hogy mi van a papírra írva, hanem a Polgári Törvénykönyv és a Lakásbérleti Törvény is szabályozza azt. A törvények a felek alapvető jogait tisztázza, de a lényeges tartalom a felmondásra, a szerződés megszüntetésére vonatkozik.

hernad_utca_kiado_lakas.jpg

A szerződés típusától függ a jog szerinti rendes felmondás: határozott idejű szerződés esetén nem lehet rendes felmondással élni. Azaz, ha 1 évre kötöttük a szerződést, de a 4. hónapban más városba kell költöznünk egyéb okok miatt, akkor bonyolódik a helyzet. A hátralévő 8 hónapot is ki kellene fizetni - a lakáshirdetéseknél sokan feltüntetik, hogy mennyi időre szerződnek, de sokan nem írják oda. llyen ez a Paulay Ede utcai kétszobás kiadó lakás is, ahol elképzelhető, hogy megbeszélés tárgya a szerződés típusa és annak ideje.

Az emberi tényező természetesen ebbe beleszólhat, azaz, ha a tulajdonossal meg lehet beszélni, hogy a bérlő keres maga helyett mást, aki azonnal be is tud költözni a lakásba, akkor a probléma máris megoldódott. Elvileg nem kötelező lelakni ilyenkor a fennmaradó hónapokat, viszont kötelező kifizetni azokat a hónapokat is. A határozatlan idejű szerződéseknél a szerződés felmondása sokkal könnyebb, bármelyik fél élhet a rendes felmondással. Ilyenkor ugye életbe lép a szerződésben meghatározott felmondási idő, ami általában 30 nap szokott lenni.

Az adott hónap 15. napjáig lehet élni ezzel, majd a következő hónap végén már lehet is költözni. A felmondást célszerű írásban közölni, ez lehet email is természetesen - a törvény előírja, hogy elektronikus aláírással hitelesítsük a felmondást, ha bíróság elé kerülne az ügy, ezzel lehetne hitelesíteni a felmondást. Ez azonban életszerűtlen, meg kell jegyezni. Aki tart attól, hogy emailben mondja fel az albérletét, postai úton, tértivevényesen is eljuttathatja azt. Ha csak szóban állapodunk meg a felmondásról, akkor az jogszerűtlen felmondásnak minősül. 

A lakás tulajdonosa is felmondhatja a szerződést soron kívül, amennyiben a bérlő nem tud fizetni, vagy olyan folyamatosan fennálló magatartást tanúsít, ami miatt a tulajdonos felszólítást küldhet. Ez azt jelenti, hogy a bérlővel együtt lakó másik személyt vagy a szomszédokat zavarja a magatartásával.

Felszólítással, majd ha továbbra is nem megfelelően viselkedik vagy a lakást nem rendeltetésszerűen használja, akkor a felszólítástól számított nyolc napon belül fel lehet mondani a szerződést hivatalosan, rendkívüli felmondással. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr4412779344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuzy 2017.09.10. 05:57:33

Ha a határozott idejű szerződést előbb mondja fel a bérlő, de a szerződés egyik pontja rendelkezik arról, hogy ebben az esetben az egy havi bérleti díjánk megfelelő kaució illeti a bérbeadót, akkor ez a mérvadó, vagy a cikkben leírtak, miszerint a szerződés végéig kell fizetni a díjat? Köszönöm a valaszt

berika 2017.09.10. 05:57:54

Ha a határozott idejű szerződést előbb mondja fel a bérlő, de a szerződés egyik pontja rendelkezik arról, hogy ebben az esetben az egy havi bérleti díjánk megfelelő kaució illeti a bérbeadót, akkor ez a mérvadó, vagy a cikkben leírtak, miszerint a szerződés végéig kell fizetni a díjat? Köszönöm a valaszt
süti beállítások módosítása