Albérlet: Hogyan lehet szerződést bontani?
2017. augusztus 11. írta: Otthon

Albérlet: Hogyan lehet szerződést bontani?

Mi van akkor, ha a beköltözés után kiderül, hogy a szomszédban több lakásban is airbnb-s szállások vannak, és annyit buliznak a külföldiek, hogy nem lehet élni a lakásban? Mi van akkor, ha úgy hozza az élet, hogy a bérlő elveszíti az állását pár hónapon belül, de egy évre kötött szerződést? Az élet gyakran közbeszól a terveknek.

A szerződésbontás kérdése a kaució összege miatt fontos. Szinte kivétel nélkül minden albérletnél két havi kauciót kérnek egy havi lakbérrel együtt, előre, ezek a feltételei annak, hogy szerződjünk. A szerződésben elvileg kell lennie egy vis maior pontnak, ami kitér arra, mi történik, ha rendkívüli állapot lép fel, például természeti katasztrófa. 

man-couple-people-woman.jpg

Továbbá kell lennie olyan pontnak is, ami kitér a felmondási időre. Amennyiben előre látók vagyunk, akkor fogalmazzuk bele még időben azt is, mi történik, ha valamiért nem tudjuk 1-2 hónapig fizetni a lakbért, baleset vagy bármi más miatt. Továbbá azt is érdemes mindenképpen belevenni a szerződésbe, mi történjen, ha a tulajdonos a szerződés ideje alatt eladná a lakást úgy, hogy benne élünk.

Amennyiben ezekre nem tér ki a szerződés, akkor általában az szokott a bevált gyakorlat lenni, hogy ha a bérlő költözik el idő előtt, bármi oknál fogva, akkor bukta a kaució teljes összegét. Ha a bérlő bontaná fel a szerződést a határozott idő alatt, akkor pedig kötelessége visszaadni a pénzt.

A gond az, hogy ezt általában nem szokták szeretni a főbérlők, és inkább igyekeznek arra törekedni, hogy a bérlő lelakja azt az összeget, amit vissza kellene adni. Az is lehetséges, hogy a szerződés nem tér ki a felmondási időre, így jogilag az a lehetőség is felmerül, hogy a bérlőnek a határozott időre lakhatási joga van, így az új tulajdonos sem rakhatja ki a lakásból. Elvileg.

A hirdetések nem tartalmazzák a szerződés részleteit, de az első alkalommal, amikor megnézzük a lakást, érdemes azonnal kitérni arra, mennyi időre és milyen feltételekkel akarnak szerződni a tulajdonosok. Például az alábbi VIII. kerületi kiadó lakásnál húzós a lakbér ára és a közös költség is, így ha valaki bevállalja egy éves szerződéssel, de az élete közbeszól, az nagyon megjárhatja.

Kattintson a képre!

2_17.jpg

Az aduász sajnos ilyen helyzetben is az, ami jellemzi az egész albérletpiacot: mivel a főbérlők nagy része elfelejti bejelenteni a hatóságoknál, hogy van albérlője, és nem is fizetnek utánuk semmit, így ha nagyon elmérgesedik a helyzet, akkor a tisztán látás és a józan ész segíthet a vitát rendezni. 

Bármi közbejöhet, amikor kiveszünk egy lakást, elképzelhető, hogy nem várt terhesség lesz a főbérlő oka arra, hogy eladja a lakását, vagy éppen pont ő az, aki elveszíti a munkáját, és kénytelen eladni a lakását. A normális hangnemben való megegyezés az egyetlen, amivel célt érhetünk el, és olyan megállapodást köthetünk, ami mindenkinek jó. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr5512701829

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiadnád a lakásod? Így csináld! 2019.03.09. 20:07:17

Mivel a lakásbérleti piac felpörgött, sokan úgy döntenek, hogy ingatlanukat kiadják. Szerencsére a legtöbben már lakásbérleti szerződést is kötnek, de egy bérleti szerződés sem mindig lehet megfelelő biztosíték. Közjegyző előtti szerződéskötés Lakás ki…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2017.08.11. 19:38:58

Sajnos, az a gáz, hogy ameddig a legtöbb kecó tulaj a "nekem csak jogaim, a rohadék bérlőnek pedig csak a kötelességei és a kusstihoz/csituhoz való joga van, mercsak" szellemében gondolkodik, illetve ameddig a jelenlegi áldatlan állapotok vannak a vízfejben (is), nos addig meglehetősen nehéz kulturált stílusban rendezni a menet közben tragikus hirtelenséggel megváltozott, a szerződésben (nem) foglaltaktól esetleg radikálisan eltérő helyzeteket...

tip 2017.08.12. 12:34:46

A határozott idejű szerződés felmondásakor a bérlő bukja a kauciónak megfelelő összeget - a tulajdonos miért nem bukja, ha ő mond fel? Vagyis a kaució kétszeresét kellene visszafizetnie ebben az esetben, ha igazságosak szeretnénk lenni.

Andi68 2018.01.08. 22:10:32

Szerintem azért nem, mert a tulajdonos főleg a bérlők nemfizetése vagy más szerződés megszegése miatt mondanak fel, akkor minek fizetne?
süti beállítások módosítása